Pruiken zijn emotie

Pruiken zijn emotie

pruik
Hair:Inge Eichhorn Make-up:Yvonne Nusdorfer Styling:Julia Müller Photography: Hannah van der Haeghen


Een pruik is emotie

Soms wordt je geconfronteerd met iets dat je raakt. Het raakt je diep in je hart omdat je weet dat dat wat je hoort en ziet een mensenleven kan veranderen. Je voelt de kwetsbaarheid.

Wat doet een pruik?

Wij gebruiken regelmatig pruiken om de meest extreme kapsels te creëren voor een fotoshoot. Lekker losgaan en je creativiteit laten gaan. Soms zijn we in een gekke bui en zetten we een pruik op en laten we mensen lachen.
Maar een pruik kan ook helpen jezelf weer te zijn. Je haar, je kapsel is een deel van je identiteit. En als je ziek wordt en je verliest je haar door de behandeling dan kan dit je extra kwetsbaar maken.

Een mooie pruik is duur!

Maar een mooie pruik is duur. Als je een pruik van echte haren wilt kost dit al snel 1.500,- euro en een synthetische pruik kost ongeveer 750,- euro! Als je ziek bent en je bent goed verzekerd, dan krijg je 500 euro vergoed voor een pruik. De rest mag je als patiënt zelf bijleggen. Dat is voor menig mens een rib uit hun lijf, als ze het al hebben.
Ziek zijn is duur!


Stichting VIPE

Peggy van de Vijfeijken heeft samen met haar zus een kapsalon in Helmond. We zijn enorm trots op Peggy. Wij hebben haar mogen opleiden en ze gaat als een speer!
Helaas heeft zij van dichtbij meegemaakt wat een pruik kost en wat voor verschil een mooie pruik maakt in het leven van een patiënt. Dat dit niet voor iedereen is weggelegd maakt Peggy boos en gefrustreerd.

Ze zette haar boosheid en frustratie om en startte de Stichting VIPE om dit probleem aan te pakken.
Deze stichting verzamelt gebruikte pruiken, reinigt deze en geeft ze gratis terug in het gewenste model aan mensen die een pruik hard nodig hebben.

Pruiken van echte haren moet je echt door een specialist laten wassen en stylen. Een pruik met synthetisch haar kun je wassen en laten drogen, dan komt de vorm vanzelf weer terug.

Win-win

Wat een fantastisch initiatief.

Aan de ene kant geef je mensen die met ernstige ziekte te maken hebben gehad een mooie afsluiting. Bij het inleveren van hun pruik kunnen ze een nare periode afsluiten om aan de andere kant mensen te helpen die nu met haarverlies te dealen hebben.
Wat een mooi voorbeeld van hoe je een negatieve ervaring kunt ombuigen naar een positieve actie. Op basis van verbinden en vertrouwen kunnen we samen iets moois creëren.

Afscheid nemen doet pijn

Wij hebben afscheid moeten nemen van Coos de Joode en Piet-Jan Duivenoorden. Zij hebben de strijd tegen kanker verloren.
Drie maanden geleden sprak ik nog met Piet-Jan tijdens het jureren van de Oostenrijkse Coiffure Awards. Samen zaten we aan het Schwarzkopf barretje in Werkendam te bomen over het vak en zijn kinderen waar hij trots over sprak. Ik hoor hem nog lachen omdat hij zijn auto niet meer kon terugvinden. Zij zoon had hem in een andere straat geparkeerd.
Een paar weken later hoorde ik dat deze topkapper ziek was. En nu is het leven voor hem al voorbij terwijl hij nog zoveel te geven had. De grond trilde in Kappersland bij dit nieuws.

Wij wensen alle familie, partners en vrienden die te maken hebben met verlies veel sterkte! Afscheid nemen doet pijn.

Afscheid nemen van je pruik

Afscheid nemen van je pruik kan juist heel bevrijdend werken. Je neemt daarmee ook afscheid van een periode. Je kijkt weer vooruit in plaats van achterom. En als je daar tegelijkertijd een ander weer mee kan helpen, vang je twee vliegen in een klap.

Oproep!

Ik wil alle kappers in Nederland oproepen om Stichting VIPE te omarmen. Laten we een landelijke inzamelactie op touw zetten! Als kapper of mens ken je vast wel iemand die te maken heeft gehad met kanker en een pruik heeft gedragen. Laat deze mensen weten over Stichting VIPE en roep hen op hun pruik in te leveren voor een goed doel. Een doel waarin zij zich vast herkennen.

Start een verzamelpunt en stuur de pruiken op naar Stichting VIPE.
Misschien kunnen we tijdens het grootste kappersgala door Schwarzkopf en vakblad Coiffure van Nederland, de Coiffure Awards, een actie op touw zetten?

Laten we het leven van heel veel mensen een beetje mooier maken. Gewoon omdat wij dat kunnen! Omdat wij mensen als Peggy ondersteunen bij dit soort prachtige initiatieven.

Nieuw seizoen

De nieuwe leerlingen staan te trappelen om te beginnen aan hun kappersopleiding. Elke woensdagavond train ik deze toekomstige talenten. Zo leuk om te doen. Vaak brengen ze zenuwachtige ouders, broers, zussen of vrienden mee die model zitten. Gelukkig gaat het meestal goed. ;)

Investeren in je personeel is belangrijk. En de jeugd heeft de toekomst. Wij investeren veel in ons personeel. Maar als ze dan jaren voor je blijven werken, verdien je je investering ruimschoots terug. De kracht van werken in een hecht team is zo waardevol.

En als ze dan toch hun eigen weg gaan, net als Peggy en 6 andere personeelsleden die hun eigen kapsalon zijn begonnen, dan zijn we daar alleen maar trots op!

Dus laat het seizoen maar komen, wij zijn benieuwd wie de nieuwe talenten van de toekomst zijn.
We zijn er klaar voor!Ps. Pruiken kun je inleveren bij Create. Wij zorgen ervoor dat ze gegarandeerd bij Stichting VIPE terecht komen.
Afspraak maken Create
Meer lezen over create? Like ons op facebook!